Böcker och träd till världens barn

Dalai Lama Gunilla Lundgren

All behållning från boken Dalai Lama, fredens barn (2024) går till skolor och bibliotek som Svensk-tibetanska Skol- och kulturföreningen stöder i Himalayaområdet.

Barnbyn i Dharamsala 1979. Foto: Yvonne Samuelsson.

Behållningen från böcker som Gunilla Lundgren skriver tillsammans med barn skänker hon till ideella ändamål. Det kan vara att plantera träd eller stödja eller bygga upp bibliotek för barn. Nedan kommer några exempel:

Romska böcker
Tisdagen 26 april 2016 invigdes Barnens romska bibliotek på Romska museet- Muzeul Culturii Romilor i Bukarest.

Invigning av Barnens romska bibliotek i Bukarest 2016. Foto: Lotta Silfverhielm.

Biblioteket startades av författare Gunilla Lundgren i samverkan med förläggare Arina Stoenescu (Pionier Press) och Fred Taikon, romsk aktivist, författare och förläggare på E Romani Glinda. Biblioteket var ett sätt att hylla den nyss bortgångne författaren, läraren och aktivisten Donald Kenrick.
Pengarna till verksamheten och till böckerna kommer från insamlingar och bokförsäljning av romska böcker i Sverige. På invigningen av biblioteket i Rumänien släpptes boken Askungen i Rinkeby i romsk översättning av Fred Taikon. E vusariajka ande Rinkeby. Boken är skriven av Gunilla Lundgren i samarbete med tio romska barn i Rinkeby. Barnen deltog i Barnens romska skrivarklubb/ Le Glatenge Pen Club, som Gunilla Lundgren startade 2014.

bokslapp askungen romer

Boksläpp av boken om Askungen i Rinkeby på Rinkeby bibliotek 2016. Foto Adam Szoppe.

I mars 2018 kom Daniels dag/ Le Danielosko dzes som handlar om Askungens lillebror. Boken finns i tvåspråkig upplaga, på romska och svenska översatt av Fred Taikon och på rumänska och romska i översättning av Arina Stoenescu, Le ziua lui Daniel/ Le Danielosko dzes.

Boksläpp med framträdande på Rinkeby bibliotek 2019.

Den tredje boken i samma serie kom 2019 och heter Glad Påsk!/Te avel baxtali e patriczi! Även den finns med tvåspråkig romsk och rumänsk text, Paste Fericit! / Te avel baxtali e patriczi!

Tårta

Tårta på tre-årsfesten på Barnens Romska bibliotek i Bukarest 2019. Foto: Arina Stoenescu.

Våren 2020 kom skrivarklubbens fjärde bok Min mamma är en ängel.

Skrivarklubbens fyra böcker.

Barnens romska bibliotek i Bukarest stängdes under coronan och återinvigdes hösten 2022 på Rumäniens nationalbibliotek där en donation på drygt sextio titlar på olika språk med romskt tema nu finns tillgänglig. Ytterligare fem, mindre lokala bibliotek på fem orter i sydöstra Rumänien ingår i nätverket Barnens romska bibliotek. Detta närverk har åtagit sig att arbeta lokalt med den romska minoriteten och med läsning för och med barn och föräldrar. Barnens romska bibliotek i Rumänien är en del av det läsfrämjande projektet Harap Alb inspirerat av Junibacken i Stockholm.

Rumänien

Rumänien 2023. Foto: Arina Stoenescu.

Sydafrika
Del av behållningen från fyra böcker utarbetade tillsammans med sydafrikanska barn i samarbete med Kerstin Gidfors har gått till att stödja bibliotek för barn i Sydafrika: In our World 1995, Nelson Mandela-herdepojken som blev president/Nelson Mandela-The Shepherd Boy who Became President 2000, Who Can Catch the Ostrich? 2001 och Dear Friends 2010.

Barn i Langa

Kapstaden 2008

skola sydafrika

Good Shepherd School i Grahamstown, Sydafrika.

Tackbrev Sydafrika

Tackbrev från Good Shepherd School i Grahamstown, Sydafrika.

Trädplantering på 1980-talet

På 1980-talet, i Ord och-Bild-verkstaden på Rinkeby Ungdomsgård, fick barnen göra eget papper och trycka dikter och böcker som såldes för att plantera träd både i Rinkeby och i Mexiko.

Omar Castillo från Mexiko säljer böcker och dikter tillsammans med 20 barn från Knutbyskolan i Rinkeby 1988. Behållningen gick till trädplantering. Foto: Monica Zak

Diktbok och dikt tryckt på Parkleken Rinken i samarbete med Öhmer Barham.

Böcker till fredsarbete

Fängelsebrev

Inkomsterna från boken Fängelsebrev 1995 gick genom Kvinnor för fred till barnhem i f.d. Jugoslavien och barn i Gaza.

Astrid Lindgren Gunilla Lundgren

Astrid Lindgren träffar de medverkande flickorna.

Inkomsterna från Rinkeby 163 gick bland annat till barn i Etiopien

Utställning på Rinkeby bibliotek. Foto Gunilla Lundgren.

eritrea

Fistulasjukhuset i Addis Abeba 2014. Foto Anita Lilja Stenholm.

Mallorca på 1960-talet

mallorca

1967 startade Gunilla Lundgren en skola för elva svenska barn på Mallorca. Den första skolan höll till i en nattklubb som var stängd på dagarna. Nu ligger skolan i ett vackert palats i Palma de Mallorcas centrum och har 140 elever i åldern 6-12 år.

Rulla till toppen