Utmärkelser

Ett urval av Gunilla Lundgrens utmärkelser

Nominerad
Gunilla Lundgren var nominerad till Almapriset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2021/ 22.

Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj
i 12:storleken ”För medborgerliga förtjänster”.

Gunilla Lundgren medalj

Gunilla Lundgren och Kungliga Sällskapet Pro Patrias ordförande Marianne af Malmborg. Medaljen delades ut den 20 oktober 2020. Foto: Ulf Lodin

Katarina Taikon-priset 2019För insatser som främjar mänskliga rättigheter i Stockholm.
Ur motiveringen:
Gunilla Lundgren har alltid barnet i centrum och verkar därmed i Katarina Taikons anda.
Gunilla Lundgren har också utifrån sin gedigna kunskap om romers livsvillkor ur ett historiskt och nutida perspektiv tagit sig an flera romska berättelser med romska barn i centrum. Nu senast med Pippi Långstrump, en romsk flicka som bor i Rinkeby.
Priset delas ut av Stockholms stad.

Årets läsfrämjare 2019 från En bok för alla
Ur motiveringen:
2009 års läsfrämjare pris går till Gunilla Lundgren för hennes oförtröttliga arbete med att lyfta fram berättelser som behöver höras, fylla dom med liv och ge dem vingar av ord så att de kan spridas över världen.

Stora Feministpriset 2018 från Feministiskt Perspektiv.

Heffaklumpen Expressen pris till barn och ungdomspris 2018

Heffaklumpen Gunilla Lundgren

Heffaklumpen 2018 av Stina Optiz

Ur motivering:
I 30 år har hon satt världsförfattarna på blå linjen till Rinkeby. Nu låter hon den svenska barnlitteraturens djärvaste gestalt ta spjärn mot nuet. Det blev inget Nobelpris 2018, men Expressens barn-och ungdomskulturpris Heffaklumpen går till Gunilla Lundgren.

È Romani Glinda, hederspris 2017

Motivering:
Gunilla Lundgren tilldelas hederspriset för sitt långvariga arbete med och för romer, främst romska barn. Hon har ett brinnande engagemang även för romska barn i andra länder och har bland annat varit med och startat ett bibliotek för romska barn i Bukarest där hon har entusiasmerat barnen till att börja skriva och läsa.

Trampcykelpriset 2014

År 2014 gick Trampcykeln till Gunilla Lundgren.
Motiveringen är:
Föreningen Liv i Sveriges hederspris går
till de kulturens trampcyklister som ständigt, långt från allfarvägarna,spårar upp människor som har mycket att berätta om sitt liv, sin hemtrakt och sina drömmar.

Stiftelsen Allmänna Barnhusets Stora Pris 2012.
Priset delas ut till en person eller verksamhet som genom banbrytande insatser främjat barns och ungdomars sociala förhållanden i Sverige.
Ur motiveringen:
”Någon av er kan få nobelpriset!” Detta sägs på fullt allvar till barnen i Rinkeby varje höst när arbetet med årets ”Nobelprisarbete” inleds och som varje år resulterar i att de 14 åriga eleverna skriver och tecknar ett häfte som de sen överlämnar till nobel-pristagaren i litteratur. Gunilla är en av initiativtagarna till detta unika arbete som stärker och inspirerar barnen! Hon har skrivit flera böcker i samarbete med bl.a. romska barn, där barnens livsvillkor och kultur får ett levande uttryck.

Svenska Akademins extrapris 2012Foto: Paula Tranströmer. Tomas Tranströmer träffar elever från Rinkebyskolan på Rinkeby bibliotek i december 2011.

Nelson Mandela-priset 2012

Nelson Mandela Gunilla Lundgren

2012 års Nelson Mandela-pris tilldelas författaren Gunilla Lundgren för hennes arbete med barn och unga i Rinkeby.
Ur motiveringen:
”Gunilla Lundgren ger på många olika sätt utrymme för människors livsberättelser.
Hennes böcker skapar både respekt och insikt hos läsaren samtidigt som de personer vars liv böckerna handlar om känner stolthet över sitt ursprung”

Örjan Lindberger – priset 2007
Från Stockholms Arbetareinstitutsförening
Ur motiveringen:
Gunilla Lundgren har tilldelats 2007 års Örjan Lindberger – pris för sitt stora och helhjärtade engagemang för barn och ungdomar, för sin pedagogiska gärning och sitt breda författarskap i en mångkulturell miljö. Att nobelpristagarna i litteratur varje år besöker elever i Rinkeby är Gunilla Lundgrens förtjänst.

Stockholms stads hederspris 2003

Motivering:
För ett konstnärskap som inte känner vare sig etniska, geografiska eller sociala gränser. Hon har genom åren visat ett brinnande intresse och konsekvent engagemang för framförallt de nya svenska barnen. Gunilla Lundgren möter dem i klassrum och skrivarverkstäder, förmedlar deras egna texter och erfarenheter. Gunilla Lundgrens öra är lyhört, hennes hjärta varmt och hennes engagemang glöder.

Måltidsakademins pris 2006

Matlådan Gunilla Lundgren

LL -förlaget 2006
Matlådan vann första pris i klassen Vardagsmat av Svenska Måltidsakademin 2006.
Motivering:
På ett välgörande självklart sätt presenteras den matkulturella rikedom, som nu finns representerad i vårt land, och som mirakulöst nog ryms i en matlåda.

Loris Malaguzzi priset 2006

Loris Malaguzzi priset Gunilla Lundgren

Motivering:
Gunilla Lundgren tilldelas priset som en hedersbetygelse. Hon har som en av de allra första nordiska upptäckarna av Reggio Emilias kommunala förskoleverksamhet, låtit sig inspireras av denna i sitt oförtröttliga arbete som lärare och författare för att göra barns och ungdomars röster hörda — i Rinkeby såväl som i Sydafrika.

Gulliverpriset 1994

Ur motivering:
Gunilla Lundgren har i över 20 år arbetat med att ge barn oberoende av etniskt
ursprung tillgång till ett språk.
I FN: s Barnkonvention talas om barns rätt att uttrycka sig. Få har varit så
envisa och uthålliga i sin kamp för att barnens egna röster ska bli hörda som
Gunilla Lundgren. Hon har främst arbetat med skrivarverkstäder och också sett till
att barnens dikter och berättelser blivit publicerade och fått stor spridning bl.a. i
antologin Frihet!?, 1992.

Frihet!? Gunilla Lundgren

Årets Läsfrämjare 1999
från Föreningen En Bok För Allas Vänner
Ur motivering:
Gunilla Lundgren är en lyhörd lyssnare och kan på så sätt förmedla människors berättelser, nu senast i boken om Aljosha, zigenarhövdingens pojke. Med I denna vida värld, en unik antologi med verser på 65 språk, har Gunilla Lundgren tillsammans med Siv Widerberg visat att litteraturen kan fungera som en brygga mellan kulturer och språk.

I denna vida värld Gunilla Lundgren

Stiftelsen Abrahams Barns Integrationspris 2000
Ur motivering:
För att hon med djup inlevelse i barns inre hjälpt dem att känna sig hemma i flera världar.

Svenska Barnboksakademiens Eldsjälspris 1990

Motivering:
Gunilla Lundgren tilldelas Svenska Barnboksakademiens Eldsjälspris 1990 för sitt brinnande engagemang och sina besjälade insatser. I en tid då askans själar pratar om invandrarbarn som problem visar hon på mångfaldens rikedom. Gunilla Lundgren har segt och osjälviskt arbetat för att ge dessa barn ett språk för deras skiftande erfarenheter. Hon har i sin skrivarverkstad gett dem mod och förmåga att uttrycka sig och glädje i att göra det – ett arbete som satt spår i böcker, TV-program och uppläsningar, men mest av allt i de mer obemärkta media som är i barnens egna själar.

Hattstugan av Sven Nordqvist

Hattstugan av Sven Nordqvist. En del Eldsjälspriset 1990.

Hedersomnämnande från Immigraninstitutet. 1986

En resa till  Marocko

Till Gunilla Lundgren och Gihzlane Bougrini för boken Min resa till Marocko.

Rulla till toppen