Nobelpriset i Rinkeby

”Någon av er kan få Nobelpriset!”

Detta har vi sagt på fullt allvar till barn och unga i Rinkeby sedan 1988. Då började konstvetare Elly Berg och författare Gunilla Lundgren projektet ”Nobel i Rinkeby”. Starten var att, i samarbete med arabisktalande barn i Stockholm och deras modersmålslärare Nabila Al Fakir, göra ett vackert häfte på arabiska och svenska till det årets litteraturpristagare Naguib Mahfouz. Allt sedan dess har barn och unga i Rinkeby arbetat med Nobelpriset genom att skriva och teckna ett flerspråkigt häfte till årets Nobelpristagare.

Naguib Mahfouz kom inte till Sverige, men hans två döttrar tog emot häftet till honom på Mäster Olofsgården i Stockholm 1988. Foto :Mäster Olofsgården.

Det första Nobelprishäftet.

I Rinkeby och Tensta bor barn från hela världen, man säger att här talas fler än hundra språk. Därför är ett internationellt litteraturpris en stor inspiration för oss som arbetar eller bor i liknande stadsdelar.

Många av pristagarna är dessutom flerspråkiga. Vi översätter våra häften till pristagarens modersmål och ända sedan 1988 har vi fått träffa de flesta av årens litteraturpristagare på Rinkeby bibliotek.


Derek Walcott träffar Rinkebyelever 1992. Foto: Peter Myrdal.

Dario Fo och Julia Gramsci på Rinkeby bibliotek 1997. Foto: Rose-Marie Edström.

Gao Xingjan 2000. Foto: Karin Sohlgren

naipaul

V.S. Naipaul 2001. Elevfoto.

Barnen gör även ett tittskåp till litteraturpristagaren. Dessa tittskåp finns utställda på Rinkebybibliotek.

Arbete med tittskåp till Abdulrazak Gurnah 2021. Foto:Sofia Lindblom.

På Askebyskolans bibliotek. Foto Sofia Lindblom.

Tittskåpen utställda på Rinkeby bibliotek. Foto Lena Laneus.

Häftet innehåller även några sidor om medicin-fysik-kemi- och fredsprisen. Eleverna får arbeta med alla Nobelprisen och tillsammans med sina lärare och projektledarna undersöka, teckna och skriva om dem. Arbetet pågår under hela höstterminen och det är nya barn varje år som deltar i projektet. De läser mycket men besöker också platser som har med Nobelpriset att göra: t.ex. Stockholms stadshus, Nobelprismuseet och Konserthuset.


Jean M.G. Le Clezio, 2008. Foto: Fred Taikon.


Doris Lessing kom inte till Sverige men hennes dotter Jenny Munroe, kom till Rinkeby bibliotek. Även medicinpristagaren Mario Capecchi kom till Rinkeby bibliotek.

Doris Lessings dotter Jenny Munroe, 2007.


Medicinpristagaren Mario Capecchi , 2007. Foto Lotta Silfverhielm.

Varje häfte och tittskåp har ett tema som passar årets pristagare, till Dario Fo gjorde vi en dockteaterfarts som handlade om tvättstugan i Rinkeby, till J.M Coetzee illustrerade eleverna Pojkår, till Tomas Tranströmer och Wislawa Szymborska skrev vi dikter, till Patric Modiano berättade eleverna om sin läsning av Dora Bruder, till Herta Müller arbetade vi med temat frihet/utanförskap med utgångspunkt från texter i Kungen bugar och dödar. 2024 års tittskåp handlade om Sömnlösa, den första berättelsen Jon Fosses bok Trilogin.


Mario Vargas Llosa, 2010 Foto: Fred Taikon.


Tomas Tranströmer, 2011 . Foto: Paula Tranströmer.

Elever framträder och berättar om sin läsning av Tomas Tranströmer.


Patric Modiano, 2014. Foto Fred Taikon.


Svetlana Aleksijevitj, 2015. Foto: Alexander Mahmoud

Svetlana Aleksijevitjs tack i Rinkebybibliotekets gästbok.


Vi hyllar pristagarna med att de medverkande eleverna presenterar årets arbete och överlämnar årets häfte. Eleverna bjuder även pristagarna på te och får möjlighet att samtala med dem.


Imre Kertesz med fru dricker te, 2002. Foto: Gunilla Lundgren.


Maryse Condé, 2018 Foto: Ömer Saygin


När Elly Berg gick bort blev tecknare Lotta Silfverhielm ansvarig för arbetet med bild och form. År 2019 blev författare Annelie Drewsen ansvarig projektledare i samarbete med Gunilla Lundgren. Projektet bytte då namn till ”Nobel i Rinkeby och Tensta” eftersom barn och unga i Tensta alltsedan dess medverkar i arbetet. Sedan 2024 är Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter ansvariga projektledare.

Flera av Nobelpristagarna har uttryckt att besöket i Rinkeby och mötet med barnen tillhörde en av Nobelveckans höjdpunkter.

Kazuo Ishiguro, 2017. Foto: Fred Taikon.


Luciatåg från Askebyskolan under ledning av Rolando Pomo. Foto: Fred Taikon


Mer att läsa finns på nobelirinkeby.se

Rulla till toppen